Op zaterdag 30 september werd aan het  Ecrevissecomité  de Prijs van de Europese Burger uitgereikt.

Na een korte presentatie van het project in de Harmoniezaal en het bezichtigen van de ramen van Maria en Gerlachus als ook van de door Harry Kösters geëxposeerde gebrandschilderde ramen, zetten de ongeveer 60 genodigden zich in beweging.  Door weersomstandigheden is het helaas niet mogelijk om deze wandeling te maken onder begeleiding van de Schutterij Sint Willibrordus.  De paraplu-parade leidt langs het Ecrevissemonument en het Monument van de Overtocht richting Sjöttelokaal aan de oevers van de Maas. Daar aangekomen zijn de weergoden ons goed gezind en kan een afvaardiging van de schutterij het Limburgs volkslied begeleiden.

De Prijs van de Europese Burger wordt jaarlijks door het Europees Parlement toegekend aan maximaal 50 personen of organisaties in de Europese Unie die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het vlak van de Europese samenwerking.

De Nederlandse Europarlementariër Jeroen Lenaers heeft het project Glaskunst langs de Maas genomineerd voor deze prijs. Deze middag overhandigt hij, in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning in Limburg dhr. Theo Bovens, de legpenning  aan Ger Heldens, lid van het Ecrevissecommité en tevens projectleider. De Gemeente Sittard Geleen wordt vertegenwoordigd door Burgemeester Sjraar Cox en de wethouders Noël Lebens en Pieter Meekels.

Tijdens de receptie wordt al volop gesproken over de volgende uitreiking: op 11 en 12 oktober zal het Ecrevissecomité opnieuw gehuldigd worden, nu op het Europees Parlement in Brussel, waar ook de 49 overige prijswinnaars hun project zullen presenteren en een Limburgse “fanclub” eveneens de kans krijgt aan te sluiten bij de rondleiding van Jeroen Lenaers door het Parlementsgebouw.

Waar een kist met glasscherven al niet toe kan leiden….