Op vrijdag 8 september is het dan zover: de ramen van Gerlachus  en Maria worden onthuld  in aanwezigheid van een 50 tal betrokkenen vanuit de Gemeente , de Provincie en het project Glaskunst langs de Maas. Behalve deze twee ramen was er ook een expositie te zien van 17 glas in loodramen die in de loop der jaren zijn verzameld door Harry Kösters en is te zien hoe van de 120 jaar oude glasscherven in mozaïektechniek glazen schalen en vazen beplakt zijn.

 

In het weekend van 9 en 10 september  was de expositie open voor publiek. In dit zelfde weekend was het ook Open Monumenten weekend en mede daardoor was er een overweldigende belangstelling, ook van toevallige passanten. Te zien is hoe het reconstructieproces van de ramen heeft plaatsgevonden. Ook de scholen zijn indirect vertegenwoordigd: videobeelden laten zien hoe de leerlingen uitleg geven aan het proces van het maken van glas in lood, hun eigen gemaakte raampjes van de oude scherven van de kerk staan geëxposeerd evenals de werkstukken die ze naar aanleiding van het project in de klas hebben gemaakt.

Er is een doorlopende demonstratie van het maken van glas in lood en ook van het maken van de vazen en schalen die ter plekke allemaal verkocht zijn ten behoeve van het project.

We hopen dat vele honderden mensen vanaf nu op een andere manier kijken naar  en waardering hebben voor ons cultureel erfgoed en glas in lood in het bijzonder .